Zadar

Zadar

A délutáni misztrál Zadarnál ért utol minket, alig fél órával azután, hogy a Nap végleg elűzte a szürke felhőket. Reggel még nem reméltük, hogy ilyen szép időnk lesz az út utolsó napján; bár az előző esti vihar után csendes volt az éjszaka, reggel még esőben indultunk.

Hátszélben közeledtünk az óvárosi félsziget csúcsához, mögötte beláttunk az öbölbe, közepén a gyalogoshíddal. A móló végénél pihentek a csónakosok, épp nem volt senki, aki át akart volna kelni. A hatalmas komphajó sem állt ott, amelyik máskor eltakarja a tornyokat. Pillangóra tett vitorlákkal egyre közeledtünk, már tisztán látszottak a tengeri orgonát hallgató turisták; s néha mi is hallottuk a sípokat egy-egy nagyobb hullám után. Pár óra múlva besötétedik, és a Nap összegyűjtött sugarait különböző színekben visszaverő körök lesznek a fő látványosság.

Néhány lépéssel a tursiták hada mögött, a bérházak kapujában a helyiek üldögéltek, péntek délutáni sziesztájuk alatt megvitatták az aznapi eseményeket; hogy idén is milyen szépen beültették piros virágokkal a parti sétányt; s hogy milyen tiszta ma az idő, milyen szépen látszanak a szemben levő Ugljan hegyvonulatai; talán még a mi hajónkról is beszéltek, találgatták, honnan jöhettünk. Kicsit odébb a tavasztól-őszig nyitva lévő, nyüzsgő bódésor, levendulaillattal, napszemüvegekkel, gyógynövénnyel ízesített travaricával, képeslapokkal, műanyag játékokkal.

A hajóról persze nem látszottak a fényesre koptatott utcakövek, az óváros sok kapuja, a római korból itt maradt oszlop, a fagyizók előtt kígyózó sorok, a lufiárus, a nyüzsgő piac, s legkedvesebb helyem Zadarban, az öt kút sem. De látszott a kis helyi kikötő bejárata, partján a színes falú házzal, mögötte az oroszlános kapu, a park. S előtte még, a parti sétányon, ahol már megritkultak a sétálgatók, az egyetem hatalmas épülete, ahol tengerésztiszteket is képeznek. Milyen jó lehet egy előadásról kibámulni, és nézni a tengert, a nyitott ablakon át hallani a hullámokat.

Lassan elhajóztunk a város előtt, menni kellett tovább. Talán azóta jutott munka a csónakosoknak is.